vodne lyzovanie mS blížiacim sa letom čoraz viac uvažujeme o tom, ako prežiť dovolenku aktívne. Hlavne tí, čo obľubujú zimné lyžovanie, často hľadajú adekvátnu náhradu. A tak skúšajú in-line korčule, alebo kolieskové letné lyže a hľadajú čo by ich uspokojilo. Poďme sa preto dnes podrobnejšie pozrieť aj na vodné lyžovanie.


Výbava vodného lyžiara sa totiž odvíja od pokročilosti, náročnosti a samozrejme od konkrétneho typu. Čo sa týka vodných lyží, je ich niekoľko typov. Pre tých, ktorí na vodných lyžiach robia slalom, je určená slalomová monolyža, pretože pár vodných lyží je viac-menej set určený pre začiatočníkov na prvé pokusy, ďalej je tu novinka freestyle lyže, ktoré sa dajú využiť aj na tréning pre zimných lyžiarov, freestylistov a nakoniec skokanské profesionálne lyže.

Alternatívou k vodným lyžiam je wakeboarding. Wakeboarding je na Slovensku novinka. Je to akýsi kríženec vodného lyžovania, skateboardingu alebo snowboardingu. Saltá a iné akrobatické figúry sa robia na vlne, ktorá sa tvorí za motorovým člnom alebo ťažným zariadením podobným lyžiarskym vlekom. Takže je naozaj len na vás, či sa dáte zlákať klasikou vodného lyžovania, alebo vyskúšate novinku na našom trhu.
V každom prípade je vodné lyžovanie atraktívnym športom už dlhé roky. Dokonca ho praktikoval aj prvý kozmonaut, Jurij Gagarin, jeden zo zakladateľov tohto športu v bývalom Sovietskom zväze, ktorý povedal tieto inšpiratívne slová o vodnom lyžovaní: "Ja neviem, či ste niekedy mali možnosť jazdiť na vodných lyžiach za dobrým člnom s výkonným motorom a slušnou rýchlosťou 45-50 km/hod. Keď letíte do oblaku vody a pred vašimi očami tancuje nespočetné množstvo dúhy. Ak sa necháte týmto obrazom úplne pohltiť, môžete zabudnúť na všetky problémy a myšlienky a úžasná sloboda pohybu Vám dáva nesmiernu radosť. Jeden na jedného - Vy a rýchlosť."