Spojenie prírody a ľudskej vynaliezavosti vytvorilo mnohé vodné poklady. Ak si niektorý jav zaslúži prívlastok mimoriadny, ide určite o gejzír.

voda

Uvoľnite zátku, bude výbuch

Ak sa spoja priaznivé okolnosti, vzniká gejzír. Takéto prírodné bohatstvo je skutočne zaujímavé. Voda v hlbinách sa musí zohriať, ale býva aj studená. Neskôr sa dostane na povrch, ktorý je zadržaný akoby zátkou. Občas sa uvoľní a nahromadená energia vybuchne prúdom vody.
Žriedla, ktoré napájajú gejzíry sú zväčša v hĺbke dvoch kilometrov. V štrbinách vzniká silný tlak a voda sa mení na paru. Výsledkom je stĺpec vody, ktorý vytryskne do atmosféry. Niekedy vystrelia do veľkej výšky.

Aj u nás voda vytryskne do výšky

Za jedinečnými gejzírmi netreba vôbec cestovať do zahraničia. Nájdete ich aj u nás. Takýto unikát máme aj neďaleko Košíc. Na našom území môžete navštíviť tieto gejzíry:

  • Herliansky gejzír
  • Gejzír Rajecká Lesná
  • Gánovský gejzír
  • Gejzír na Sivej brade
  • Jovsiansky prameň


Kto obľubuje históriu a gejzíry, má vyhraté. Môžete navštíviť Gánovce. Majú gejzír, ktorý strieka termálnu vodu približne každých 30 minút. Okrem iného patrí táto oblasť k najvýznamnejším paleontologickým náleziskám na svete. Bol tu objavený odliatok mozgu neandertálca.

gejzirIlustračné foto

Herliansky gejzír by sa ani na Islande nehanbil

Voda tohto gejzíru vyviera do výšky 22 metrov. Hľadali by ste ho skôr na Islande. Je dostupný v obci Herľany neďaleko Košíc. Celá táto scenéria trvá okolo 30 minút. Vyskytuje sa približne každých 33 hodín. Stránka miestneho úradu vám s radosťou poskytne informácie o predpokladanom čase výskytu.


Vedeli ste, že …

… herliansky gejzír vznikol náhodou pri hľadaní minerálnej vody pre kúpele? V 19. storočí boli Herľany známou kúpeľnou obcou. Pri hľadaní nového prameňa sa však náhle objavil gejzír. Vrt bol hlboký vyše 400 metrov.


Patrí ku kultúrnemu a prírodnému dedičstvu. Bol vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku. Bez zásahu človeka by však nevznikol. Raritou je, že vytryskuje studenú vodu. Erupcie však postupne slabnú. Ak sa za ním vyberiete, nezabudnite sa aj správne obliecť. Veľa športového oblečenia nájdete v Lidl letáku. Keďže tu už máme pomaly jeseň, dobrou voľbou je nepremokavá softšelová bunda značky Crivit, ktorú tam kúpite pod 20€. S takouto výbavou bude na vás aj počasie krátke.


Obľúbené turistické letné osvieženia

  • Gejzír v Rajeckej Lesnej strieka do výšky približne 10 metrov. Najkrajšie je to v zime. Atmosféra pripomína Island. Nie je výtvorom prírody, vystrekuje z podzemného potrubia. Voda, ktorá vyviera, je studená. Výborne vás osvieži aj v horúčavách.
  • Gejzír na Sivej brade je vhodným miestom pre turistiku a ekoturistiku. Na vrchole sa nachádza jazierko široké 5 metrov. Cez jeho vodu je vidieť trvalé erupcie. Na streche mohyly bola urobená studňa. V minulosti z nej pramenila voda s výškou 15 metrov a opakovalo sa to trikrát denne. V súčasnosti dosahuje výšku okolo troch metrov.
  • Jovsiansky prameň sa nachádza neďaleko Zemplínskej šíravy v obci Jovsa. Gejzír tu existuje od roku 1973. Vyviera z hĺbky viac ako 400 metrov. Voda má špecifický pach, ktorý pripomína vajcovku.

gejzir

Zhrnutie

Gejzíry vo svete väčšinou vyvrhujú horúcu vodu. U nás majú naopak studenú. Sú riadené nahromadeným oxidom uhličitým. Ich činnosť je citlivá na podmienky. Aj malá zmena môže spôsobiť nefunkčnosť. Príčinou zániku býva aj ľudská činnosť. Odpadkami sa môže upchať prívodný kanál. Taktiež odčerpávanie spodnej vody spôsobuje ich zánik. Nečakajte a vyberte sa za týmito prírodnými pokladmi.

Reklamný článok
Foto Ilustračné: pexel.com, pixabay.com